Prijs Gratis
Categorie Vaderland
gepubliceerd datum September 7, 2019
Bekeken 304
Land 2011


Frimangron - Suriname
(Gerard van Westerloo, tekst & Willem Diepraam, fotos)

Suriname: Reportages uit een Zuid-Amerikaanse republiek.


Diepraams eerste boek Frimangron, een reisreportage over Suriname aan de vooravond van de onafhankelijkheid, was het resultaat van een innige samenwerking met VN-journalist Gerard van Westerloo. De uitgave verscheen in 1975, op een moment dat Diepraam school maakte met zijn dramatische reportages over werkeloosheid, bedrijfssluitingen, gastarbeiders en demonstraties in opdracht van Vrij Nederland. Het waren de hoogtijdagen van de \'concerned photography\', de stroming die enige tijd later in Nederland het label van \'sociale fotografie \'kreeg opgeplakt. Fotografen richtten hun camera\'s op het onheil in de wereld en identificeerden zich met allerlei maatschappelijke actiegroepen aan de onderkant van de samenleving.

Suriname is geen land, Suriname is een constructie. Kan een land zonder volk, zonder cultuur, zonder taal? Suriname heeft geen volk al wonen er verschillende volkeren. En geen cultuur, al zijn er diverse culturen te vinden. En geen taal, al worden er tal van talen gesproken.

Suriname is geconstrueerd door Nederlanders, in Nederlands belang. Op de kustvlakten konden plantages geëxploiteerd worden, daar waren de arbeidskrachten voor nodig en die werden over volle wereldzeeën aangevoerd: gedwongen de slaven uit Afrika, geronseld de koelies uit China, India en Java. De nakomelingen van deze verscheepten worden nu onafhankelijk, ze kijken elkaar aan en ze herkennen weinig van zichzelf, ze kijken naar hun land en ze vinden er geen vanzelfsprekend thuis. Ze wenden zich weer van elkaar af en oriënteren zich elk op hun eigen afkomst: de Creolen Afrikaanser dan ze zelf beseffen, de Chinezen Chinees gebleven, de Javanen verlangend naar het onbekende Indonesia en de Hindoestanen meer vertrouwd met de geuren van het verre India dan met het Afrikaanse, Chinese of Javaanse van hun buurman. En allemaal is ze aangeleerd dat Nederland hun eigenlijke Moederland is.

Toen de slavernij afgeschaft was en de slaven van de gehate plantgages naar de stad trokken, stichtten zij er hun eigen wijk. Ze waren trots op hun vrijheid en op hun wijk en ze noemden hem fier Frimangron, grond voor vrije mensen, en het woord werd een teken van triomf.
In 1975 is Suriname Frimangron geworden, maar de fierheid is nog verscholen achter de verwarring, dit keer is het woord meer met hoop dan met triomf geladen.

De auteur en de fotograaf van dit boek hebben voor Vrij Nederland twee reizen door Suriname gemaakt. Eerst een maand in november 1973, daarna drie maanden in het voorjaar van 1975. Hun reisverslagen laten de verwarring zien en de hoop de verwarde wonderlijke warme kleurrijke wereld die zoveel Surinaamse mensen verlaten om in Nederland de beschutting te zoeken die ze in het vrije Suriname niet denken te vinden.

Paperback, 224 pag., geïllustreerd
Uitg. Arbeiderspers, 1975
ISBN: geen

· Alleen verzenden, niet ophalen
· Op biedingen die te laag zijn wordt niet gereageerd
· Op biedingen die acceptabel zijn wordt snel gereageerd
· Boeken worden na ontvangst van betaling meteen verstuurd


Conditie:Gelezen
Periode:20e eeuw of later
Jaar (oorspr.):1975Naam: Boeken & Boeken


   

  Laat een reactie achter (spam en aanstootgevende berichten worden verwijderd)


   

   

  Gerelateerde aanbiedingen

  • J. Huizinga - Verspreide opstellen over de geschiedenis van
   J. Huizinga - Verspreide opstellen over de geschiedenis van
   Vaderland - Amsterdam - 7.00 Euro €

   J. Huizinga - Verspreide opstellen over de geschiedenis van Nederland(Redactie: Drs W.E. Krul)(A.W. Sijthoff - Alphen a/d Rijn)ISBN 9021828286uitgave uit 1982385 pp paperback(ongelezen staat!, band deels verkleurd)Staat van het boek: 8.5Prijs €7,50 e...

  • twee boeken - Amsterdam - hetzelfde maar anders
   twee boeken - Amsterdam - hetzelfde maar anders
   Vaderland - Amsterdam - 10.00 Euro €

   de twee boeken zien er vrijwel als nieuw uit- boek Amsterdam - hetzelfde maar anders - in 134 luchtfoto\'s - 2013 Uitgeverij Thoth - 183 pag.luchtfotos van 2012, met een luchtfoto van dezelfde plek van ergens eind jaren zestig / begin jaren zeventig-...

  • Nederland: provincies, regio's, plaatsen
   Nederland: provincies, regio's, plaatsen
   Vaderland - Amsterdam - Gratis

   Noord-Nederland (Groningen, Friesland, Drenthe)- Groningen -- F.U. Ros, Rennenberg en de Groningse malcontenten (Assen : Van Gorcum enz., 1964) (232 p.; 25 cm) (bibl.etiket + -stempel)  --- Proefschr. Groningen; noten, bronnen- en lit.opg., register ...


   
  verkoper:


  Boeken & Boeken

  Lokatie: Noord-Holland, Amsterdam, 2011


  Generated in 0.097334146499634 ms